Velkommen til bloggen

Ja jeg vil ride med på blog bølgen og her er på siden vil jeg prøve at komme med indlæg om vores hverdag for at dem der kender os kan følge lidt med i vores liv! For alle andre kommer der indlæg om børn, Ergoterapi, slynger, kreative ideer, bøger og meget andet!

mandag den 15. august 2011

lad din baby ligge på maven...

I dag skal spædbørn sove på ryggen for at undgå vuggedød. Der findes også mange fine legetøjsstativer, som indbyder til at lægge barnet på ryggen. Det betyder, at dit nyfødte barn kan komme til at ligge mange timer på ryggen i løbet af et døgn. Du kan hjælpe dit barn til at få kontrol over hovedet, og støtte dets motoriske udvikling, ved at lægge det på maven, når det er vågent og veltilpas.


Når dit nyfødte barn placeres maven, vil det helt reflektorisk løfte hovedet. Det er godt, allerede fra fødslen, at vænne barnet til at ligge maven, når det er vågen. I vores omsorg for vores forsvarsløse børn kan vi komme til at lægge det for blødt. Det er selvfølgelig dejlig, men når dit barn bevæger sig, vil det synke ned i underlaget. Barnet har brug for et fast underlag, som giver modstand til musklerne, hvilket øger muskelstyrken. Når barnet bliver stærk i nakke- og rygmusklerne, bliver det i stand til at holde hovedet selv. Når du fra starten lægger dit barn maven, er du allerede her i gang med at hjælpe det vej gennem livets store motoriske udfordring - fra at være et forsvarsløst lille barn til en selvstændig dreng/pige, der vil gå sine egne veje uden støtte.

Fast underlag støtter


Et fast underlag kan enten være spisebordet eller et fast underlag gulvet. Ligger dit barn maven spisebordet, kan du samtidig sidde en stol, så I har øjenkontakt. Det er godt at have en hånd dets krop, så det kan mærke dig. Samtidig sikrer du dig, at barnet ikke falder ved en pludselig bevægelse.

gulvet kan du bruge et liggeunderlag eller lade det ligge et tyndt tæppe. Hvis du har trægulv, kan tæppet glide, når barnet bevæger sig. Derfor er det godt at lægge et skridsikkert underlag under. Er du i tvivl, om der er for koldt gulvet, kan du selv prøve at lægge dig og mærke efter, om det trækker.

Når du taler til dit barn, vil det forsøge at løfte hovedet, for derved at få øjenkontakt med dig. Din velkendte stemme, og rosende ord, stimulerer også barnet til at løfte hovedet op igen. Når dit barn bliver træt i nakke og rygmuskler, vil det ligge hovedet ned i underlaget og hvile sig. Det nyfødte barn kan komme til at dunke hovedet ned i underlaget, da det endnu ikke har fuld kontrol over sine muskler, men det kommer hurtigt.

Efter et kort hvil vil dit barn være klar til at kigge dig igen. Du kan mærke, når kontakten er der, og et barn omkring 2 måneder vil kunne sende dig et stort smil. Vær opmærksom når dit barn fortæller dig, at nu er det ved at være træt og har brug for enten en anden stilling eller at mærke din varme og trygge favn.

Nærhed giver tryghed


Når dit barn ligger maven, vil det få en fornemmelse af forsiden af kroppen, der har mange flere følepunkter end ryggen. Barnet kan mærke maven, og det får en fornemmelse af sine arme og hænder. Det er mere trygt for os mennesker at ligge maven end at ligge forsvarsløs ryggen. Når det lille barn bliver født, ligger det i fosterstilling. En stilling som det også kryber sammen i, når vi bærer det i vores favn. Denne spænding aftager, når barnet ligger maven og hofterne strækkes. Ved at ligge maven får barnet kontrol over musklerne i nakke, skuldre, hoved og bliver bevidst om sine arme.

Nogle forældre oplever, at barnet ikke vil ligge maven. Barnet bliver utilpas og begynder at græde. Det er vigtigt at læse dit barns signaler, og handle efter dem ved at finde ud af, hvad det er, dit barn gerne vil. Hvis du oplever, at barnet ikke har lyst til at ligge maven, kan du opmuntre det ved at snakke og kigge dit barn - eller forsøge en anden stilling.

Når dit nyfødte barn er mæt og veltilpas, er der ikke noget bedre end at ligge mors eller fars mave. Det vil falde til ro ved den velkendte duft af dig, mærke din krop og lytte til dit hjertes kendte rytme og lyd. I de situationer bør du lade omgivelserne være og lukke dig ind i tosomheden med dit barn. Det er meget afslappende for jer begge. Ligger I sådan sofaen med maverne mod hinanden, er det helt fint, at I begge tager jer en lur.

Barnet må gerne sove maven af dig, da din vejrtrækning stimulerer dit barn til at trække vejret. Det, at barnet ligger din mave, giver også fin modstand til dets muskler, således at de styrkes, når barnet bevæger sig. (http://www.farmorogborn.dk/artikler/artikel.asp?id=35)



Ud over styrke og stimuli er det vigtigt at barnet ligger på maven for at undgå at få fladt baghoved.  I barnets første levemåneder er knoglerne bløde. Derfor påvirkes hovedfaconen af, hvordan barnets hoved hviler, når det ligger ned. Hvis barnet altid ligger med hovedet til den samme side, får det skæv hovedfacon, og halsens muskler bliver stramme i den ene side.Derfor er det også vigtigt at vende barnets hovede når det ligger på ryggen så det vender forskelligt.



Billeder fra idag:




















Ingen kommentarer:

Send en kommentar